ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
- 8 Αυγούστου
Λατινικά ( Τεύχος Α ) Β Λυκείου - 15 Ιουλίου
Διόφαντος ΟΕΔΒ Σετ Α' Λυκείου (NTYMENΑ) - 15 Ιουλίου
Θρησκευτικά Β' Λυκείου ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
-
16/05Τιμή: 22,20 19,98-10%
-
23/11Τιμή: 14,90 13,41-10%
-
20/09Τιμή: 11,10 9,99-10%
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
-
03/11Τιμή: 60,00
-
03/11Τιμή: 50,00
-
03/11Τιμή: 60,00
-
01/07Τιμή: 10,00
BEST SELLERS 2024
-
Επιβάτης 23Τιμή: 17,70 15,93-10%
-
Αναζητώντας την ελπίδαΤιμή: 17,70 15,93-10%
-
Το μωρό της σοφίταςΤιμή: 18,80 16,92-10%
All time Bests...»
Το σπίτι στον Βόσπορο
Λιανική τιμή: €16,90
Τιμή Bestseller: €15,21
Συγγραφέας: Λιβανελί Ζουλφί
Εκδότης: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένοι Συγγραφείς
ISBN: 9789601630052
Ημερομηνία έκδοσης: 04/10/2010
ΑγοράΠεριγραφή
Όταν οι νέοι ιδιοκτήτες της επιβλητικής έπαυλης πάνω στον Βόσπορο διώχνουν τη γηραιά κυρία, τη Λεϋλά, την Κυρά, από το «παράσπιτο» που ήταν το σπίτι της, με τίτλους ιδιοκτησίας, για εβδομήντα έξι συναπτά έτη, εκείνη μένει με τη βαλίτσα της πεισματικά απ' έξω αρνούμενη τη φιλοξενία που με αγάπη της πρόσφεραν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής...
«Μια τρελή που κάθεται μπροστά στην πόρτα του κήπου του γιαλιού των Μπόσναλι…»
«Μπορώ να πάω εγώ γι' αυτό το ρεπορτάζ;» είπε ο Γιουσούφ μόλις τ' άκουσε – είχε αρχίσει να δουλεύει στην εφημερίδα πριν από έξι μήνες.
«Σου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον;» τον ρώτησε ο αρχισυντάκτης.
«Την ξέρω αυτή τη γυναίκα», είπε ο Γιουσούφ. «Δεν είναι καμιά τρελή».
«Καλά, άντε πήγαινε», είπε ο αρχισυντάκτης. «Μην καθυστερήσεις όμως, έχουμε πολλή δουλειά».
«Με θεωρεί ακόμα στραβάδι», είπε από μέσα του ο Γιουσούφ.
Στο σαγηνευτικό αυτό μυθιστόρημα, περνάμε διαδοχικά από την Κωνσταντινούπολη των χρόνων των Βαλκανικών πολέμων στην Κωνσταντινούπολη του σήμερα –τα χωριά του Βοσπόρου και το Τζιχανγκίρ. Ο Ζουλφί Λιβανελί σκιαγραφεί τη ζωή δύο γυναικών μέσα από το πλέγμα της μεταξύ τους σχέσης και των σχέσεών τους με τους άλλους. Πρόσφυγες και απάτριδες, πολιτικά γεγονότα και κοινωνικές εξελίξεις να τρέχουν… Αντίσταση, περηφάνια, πλεονεξία, αρχοντιά και το «απροσδόκητο». Ποια γεύση, εξάλλου, θα είχε η ζωή αν έλειπε το απροσδόκητο;
Σελ. 384
Κριτικές:
«Το Σπίτι στον Βόσπορο δεν είναι μόνο η συγκινητική ιστορία δύο γυναικών, μιας ηλικιωμένης και μιας νεαρής, που ανακαλύπτουν η μία την άλλη... Εδώ ο Λιβανελί καταπιάνεται με το θέμα της βασικής ανάγκης του ανθρώπου για καταφύγιο. Και μετατρέπει την Κωνσταντινούπολη σε ήρωα τελικά του μυθιστορήματος...»
Buket Asηi, Vatan Book Review
«Αυτό που με συγκινεί ακόμη περισσότερο είναι οι όμορφες, οι πολύτιμες λέξεις στις οποίες έδωσε νέα πνοή ο Λιβανελί...»
Mustafa Mutlu, Vatan
"Υπάρχει ένας χαρακτήρας με το όνομα Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στο καινούργιο- τέταρτο- μυθιστόρημα του Ζουλφί Λιβανελί,Το σπίτι στον Βόσπορο(Εκδ. Πατάκης, μτφ. Φραγκώ Καράογλαν). Είναι δάσκαλος κιθάρας και κατοικεί στην πολύβουη, κουλτουριάρικη και αντισυμβατική γειτονιά Τσιχανγκίρ (σ.σ.: εκεί μένει και ο Ορχάν Παμούκ) της Ισταμπούλ, σε μια πολυκατοικία που ανήκε κάποτε στην οικογένειά του. Ομως τώρα τον ξεσπιτώνουν βίαια και, με βάση πλαστά έγγραφα για δήθεν χρέη του, η Μαφία της περιοχής κάνει κατάσχεση στο διαμέρισμά του. Εκεί, στο κεφαλόσκαλο, συναντά τυχαία μιαν άλλη ξεσπιτωμένη, και βρίσκουν επαφή μιλώντας για κλασική μουσική. Είναι η ηλικιωμένη Λεϋλά Μπόσναλι, εγγονή πασά και νόθα κόρη Αγγλου, ξεσπιτωμένη κι αυτή από το «γιαλί» της- ή μάλλον από το σπιτάκι του κήπου στην παλιά έπαυλη της οικογένειάς της- που μουλιάζει στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου. Με πλαστές βεβαιώσεις ότι έχει άνοια και δεν μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία της, οι καινούργιοι ιδιοκτήτες του «γιαλιού»- φτασμένοι με ταπεινή καταγωγή- την έδιωξαν, και τώρα φιλοξενείται στο διαμέρισμααχούρι ενός δημοσιογράφου. Είναι ο εγγονός του παλιού κηπουρού της και συγκατοικεί με την Ρόξυ, μια αγριεμένη κοπέλα, κόρη τούρκων μεταναστών στη Γερμανία και τώρα επίδοξη τραγουδίστρια του χιπ-χοπ... Οι συμβολισμοί είναι διαφανείς: Βυζάντιο, Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύγχρονη Τουρκία, νέα τάξη πραγμάτων. Ή αλλιώς: παλιά κοσμοπολίτικη κουλτούρα, παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα εισαγωγής, νέα τουρκικά ήθη, αναδίπλωση σε έναν εαυτό χωρίς μνήμη, περιθωριοποίηση του «ξένου», εσωτερική προσφυγιά. Ή ακόμα: κληρονομημένο χρήμα, κερδισμένο χρήμα, ανθρωπιά, απανθρωπιά κοκ.
ΤοΣπίτι στον Βόσποροείναι καλογραμμένο, με ζωντανούς χαρακτήρες και ζωντανές εικόνες, αλλά προβλέψιμο και επιρρεπές σε κλισέ. Λειτουργεί αλληγορικά και μεταφέρει στο ευρύτερο κοινό την άποψη του μέσου προοδευτικού Τούρκου για την παθολογία της χώρας του και τη σχέση της με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς «άλλους», χωρίς όμως να έχει τις αποχρώσεις ούτε τον φιλοσοφικο-πολιτικό προβληματισμό για την τουρκική ταυτότητα, που έχουν τα μυθιστορήματα του Ορχάν Παμούκ. Επιπλέον παρουσιάζει μια Τουρκία αντιφατική και άνιση μεν, αλλά που κοιτάζει μπροστά και αποτινάσσει με αποφασιστικότητα το άρωμα της Ρωμιοσύνης.
Μουσικοσυνθέτης διάσημος που στράφηκε στη λογοτεχνία στα 51 του, ο Λιβανελί είναι αγαπητός στους Ελληνες μετά και τη συνεργασία του με τη Μαρία Φαραντούρη. Ωστόσο ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ρωμαίικο στοιχείο και την πολιτισμική κληρονομιά του δεν έχει τίποτα από την τρυφερότητα της Μαρίας Ιορδανίδου για τους Τούρκους της Πόλης (λ.χ. στηΛωξάντρα, Εκδ. Εστία), τίποτα από τη συνενοχή, τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη φιλία που ενώνει τους Ρωμιούς με τους Τούρκους ήρωες του Μάρκαρη, στοΠαλιά, πολύ παλιά( Εκδ. Γαβριηλίδης). Οι Ρωμιοί του Λιβανελί έχουν δικαιώματα στη σημερινή Τουρκία, διότι έχουν ρίζες στα χώματά της, αρκεί να συντάσσονται με τα τουρκικά συμφέροντα και όχι με τα ελληνικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας αναφέρεται στους «Ρωμιούς της Ισταμπούλ και του Αιγαίου που συνεργάστηκαν με τον εχθρό (σ.σ.: τους Αγγλους) στη διάρκεια της Κατοχής» (σ.σ.: μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Και υπενθυμίζει τους Τούρκους της Ρούμελης, τους «μουχατζίρ», που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Πέργαμο, στην Προύσα ή στην Ισταμπούλ, για να καταλήξει μέσω της Λεϋλά στο ότι «το τουρκικό έθνος έχει δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του» φτάνοντας, αν χρειαστεί, στο «να εκδιώξει όσους θεωρεί συνεργάτες του εχθρού»..." Μικέλα Χαρτουλάρη, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 2.10.2010
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
O Zoυλφί Λιβανελί είναι Τούρκος συγγραφέας, σκηνοθέτης, συνθέτης και πρεσβευτής καλής θέλησης στην UNESCO. Έχει εργαστεί επίσης ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Sabah και τώρα συνεργάζεται με τη Milliyet. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Joan Baez, η Maria del Mar Bonet, ο Udo Lindenberg και η Μαρία Φαραντούρη.
Ξένοι Συγγραφείς
Επικίνδυνη γραφή: Σκέψεις για τη ζωή, την τέχνη, τη λογοτεχνία
Τιμή: 11,90 10,71
Αγορά